Resan 2017 till barnhemmen MTM och MTA

I år inleddes resan med att Stefan Öhlander, Maria Ekström och Mari Coenraads, alla tre styrelseledamöter i Bharat Indien-Bistånd, tillbringade en vecka i Thrissur utan grupp, för att ha tillräcklig tid för inspektion och samtal med föreståndare, kommittéer och ansvariga biskopar.
Direkt efter ankomsten begav vi oss ut till MTM för att träffa Father Michael, personalen och alla barnen. Vi var jättenyfikna på den stora renoveringen av huvudbyggnaden som gjorts under våren.

Renoveringen på MTM
Till vår stora glädje var den jättebra genomförd. Den gamla matsalen var omgjord till en ny sovsal. Nu fanns det utrymme för enkelsängar för varje barn och utan våningssängar, når fläktarnas svalka ned till alla, nog så viktigt när temperaturen går långt över 30 °C. Dessutom hade varje barn fått ett eget låsbart skåp till sina kläder och tillhörigheter. Man har också byggt till en toalett i anslutning till sovsalarna, så att flickorna inte behöver gå ut på natten.

Behov av nya lekredskap
I bananlunden har barnen fått anlägga ett par grönsaksland och Father Michael håller just nu på att planera hur lekutrymmet mellan husen skall kunna förbättras. Större delen av ytan skall vara fri för lekar med bollar och badminton. Några bänkar att sitta på för de äldre barnen är önskvärt. Med tanke på den stora mängden yngre barn nästa år, bör gungan och gungbrädet kompletteras med en rutschkana och en klätterställning. Till detta kommer vi att skicka ned lite pengar.
Father Michael önskar också måla upp pojkarnas läxläsningsrum och förse det med skolbänkar.

Ny TV
Det visade sig också att TV:n i flickhuset var trasig och att den i pojkhuset var i dåligt skick. Därför köpte vi nu en stor 55-tums TV till Cafeterian för pengar vi fått, för att man avböjde blommor vid begravningen av en man, som sympatiserade med vår förening. Nu kan flickor och pojkar se på TV tillsammans.

Ny personal
Detta  lä sår har MTM fått sin personalstyrka utökad med Mrs Gracy (en lärare som skall vara en ledare under F. Michael för personalen) och Mr Sandeep (en studerande som skall hjälpa till med pojkarnas uppfostran och vård). De två äldsta flickorna på MTM har också anställts som hjälplärare, för att de skall kunna slutföra sina högre studier, trots att de är för gamla för att få bo kvar på hemmet. Planer finns att dessutom anställa en ”Nanny” som skall ansvara för de yngsta barnen.

MTA
Dagen därpå kom vi ut till MTA för att gå igenom läget. Där har det ju skett mycket under de senaste fem-sex åren. Hemmet har byggts ut, gamla byggnaden fått tak, brunn har grävts, nya toaletter har byggts, sängar och madrasser köpts, skolbänkar har köpts, kök, matsal och uteköket har totalrenoverats och kaklats samt trädgården odlats upp. Så läget på MTA är markant förbättrat. Gummiträden är dock ännu inte gamla nog för savtappning.
 
Köp av köksutrustning
Förra året hade vi lovat kokerskan lite utrustning till köket, såsom kastruller, tillbringare mm. Vi tog nu med henne till en köksutrustningsaffär, där hon fick välja ut det hon behövde.
Kommittéen berättade för oss, att p.g.a. vattnets järnhalt, mm problem, behövs det monteras in en stor vattenrenare. Vi var iväg och tittade på sådana och priset ligger runt 10 000 skr.
Andra saker som också behövs är fler fläktar i sovsalarna. Här är golvutrymmet mindre så att pojkarna ligger i tvåvåningssängar och då behövs det både tak och väggfläktar. Ett sovrum saknar helt fläktar och de andra behöver kompletteras. Bord och bänkar i matsalen är urgamla och så rangliga att de snarast måste bytas ut.

Behov av löneökning
På MTA är det samma personal sedan mer än elva år och de arbetar hela tiden mycket bra till-sammans, med pojkarnas bästa för ögonen. Vi gav löneökning för två år sedan och den skall vi öka ut nu för att försöka säkerställa att de inte lämnar MTA. De statsanställda har i snitt 50 % mer i lön.

Veckan därpå kom resten av gruppen ned.
Då körde vi igång det vanliga programmet med barnen.

Lördag Det hölls ett stort mottagningsprogram på MTM med blommor som kastades över oss, eftermiddagste samt ett sång- och dansprogram med bägge hemmens barn, och med många tal.
Söndagen firade vi med gudstjänst i syrianska kyrkan och därefter var vi ute på MTA.
Måndag morgon reste vi till Dreamworld, ett vattenlekland med karuseller, vattenrutschkanor och vågbassäng, med alla barnen. Det blev en lyckad heldag, och barnen somnade i bussen hem.
Tisdag Fridag. Mari köpte TV till MTM med Fr Michael
Onsdag Skolbesök på förmiddagen. På eftermiddagen tog vi ut alla barnen till ett stort varuhus där
alla, även personalen, fick köpa en uppsättning kläder.
Torsdag Heldagsutflykt teplantagen i Nelliampathy, där den tidigare MTM-pojken Sivan K bor och jobbar. Han är nu gift och har två söner. Familjen tog emot oss med fika i sin lilla lägenhet.
Fredag Besök på småskolan (klass 1-3) på förmiddagen. På kvällen var vi hembjudna till Father Michael.
Lördag Vi bjöd nuvarande och tidigare barn på avskedsfestlunch, som avslutades med att varje barn fick en godispåse med ett rithäfte och ett halsband eller ”snurr” Den nya TV invigdes innan vi sa adjö för denna gång.