Insamlingar och projekt på MTM från 2006 och framåt

År 2006 var det bara 7 personer som besökte MTM och Kerala. För de pengar som blev över efter deras resa inköptes sex takfläktar till matsalen och sovsalar i pojkhemmet.


År 2006 besökte Cina Koskinen barnhemmet ensam. När hon sjöng med barnen tröttnade hon på det gälla och spruckna ljudet från högtalarna. Raskt gick hon iväg och köpte en ny högtalaranläggning med två stora högtalare. Dessa gjorde stor succé eftersom indier älskar höga ljud och invigdes med en musikafton där barnen uppträdde och sjöng. Efter besöket 2006 byggde Chaldean Church förvaringshyllor i pojkhuset.

Klockor till alla 2007
År 2007 var det många faddrar och andra intressenter som slog sig ihop och gjorde en gemensam resa till MTM. Liksom alla tidigare resor förde gruppen med sig pennor, sudd, linjaler, färgpennor, ritblock och skrivhäften som lades i individuella påsar till alla barn. Oftast har det också legat godis och ballonger i barnens påsar.


En klocka i varje påse

Denna gång hade Ulla Persson tiggt ihop så många begagnade klockor av folk som arbetade i Västerås Stadshus att det räckte att lägga i en klocka i varje påse. Korthuset hade också skänkt så många klisterark att varje barn fick välja ett. Alla nytillkomna barn fick ett stort eget gosedjur och gruppen hade med så många extra att de barn, vars gosedjur hade gått sönder, fick ett nytt.

Som varje år tidigare, bjöds också alla barn på en heldagsutflykt till en vattenlekpark med nöjesfält. I år var det Dreamworld som besöktes.

 

Nattika Beach
Pengarna räckte också till en halvdags utflykt till Nattikka Beach med alla barnen. Det visade sig att inget av barnen hade varit ute vid kusten och sett Indiska Oceanen tidigare, så förtjusningen och lyckan var stor.


Cina Koskinens besök på MTM år 2007 blev startskottet för ett nytt barnbibliotek. Cina tillsammans med en svenk volontär, Gabriel, arbetade hårt med att få folk att skänka böcker. Den första donationen, 24 böcker, fick de endast efter två dagar.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Ny dator 2008
Vid resan 2008 hade Mari och Stefan fått ett uppdrag från Anna-Brita Lundahl. Hon ville att en ny dator skulle införskaffas till barnhemmet. En kväll åkte de tillsammans med Sister Jincy till en datorfirma och en ny stark dator med plattskärm valdes ut. Sister Jincy önskade också ett riktigt ergometriskt datorbord, vilket också inköptes. Däremot tyckte hon att det var onödigt med en ny skrivare. Den gamla kunde allt fungera ett bra tag till!


Dreamworld igen

Eftersom detta års resedeltagare var så många som 30 st, fick vi ihop så mycket pengar, att det räckte till både till ett besök på det kära gamla Dreamworld och en utflykt till Indiska Oceanens strand. På hemvägen därifrån besökte vi också de ca 50 tempelelefanterna i närheten av Guruvayour.

Kläder till alla
En av resedeltagarna, Kerstin Råberg hade ägnat hela hösten före sin resa till att be folk ge ett bidrag till kläder åt barnen på hemmet. Försedd med 10 000 kr tog hon hela barnhemmet inklusive personalen till en fin klädesaffär. Alla fick själv välja sig en dress och pengarna räckte också till underkläder till alla. Det var en glädje att se allas lycka över de fina, nya kläderna!


Sista dagen höll gruppen ett barnkalas för alla, som fyllt år under det gångna året, med tårta, säcklöpning och en mycket populär fiskdamm. Där fick barnen meta upp sina sedvanliga påsar med rit- och skrivmaterial från Fridhemsskolan, kompletterat med kulspetspennor och godis.

Renovering av matförrådet
Anna-Brita Lundahl bekostade också en renovering av barnhemmets matförråd. Golvet belades med klinkers och nya skåp och hyllor sattes in. Några av skåpen som sattes in hade rottinggaller på luckorna. Det dröjde inte länge förrän mössen var framme och gnagde hål på dessa skåpdörrar. Dessa galler har nu bytts ut mot glas.

Välgörenhetsdans och andra gåvor 2009
Inför resan år 2009 hade några av fjolårets medresenärer tagit initiativ till att anordna en squaredanseftermiddag till förmån för barnhemmet. Hela arrangemanget blev mycket lyckat och inbringade över 12 000 kronor, som togs med till Indien. Efter samråd med Sister Jincy kunde man enas om vad pengarna skulle användas till.

Sand och handdukar m. m.

Man köpte in en vattenrenare till köket, så att barnen kan dricka kranvattnet direkt. Till matsalen inköptes tre takfläktar. Gungställningen flyttades, eftersom man tyckte att den var farligt placerad över ett betongblock för avloppet. Sand inköptes till en sandlåda och för att fylla upp under klätterställningen. Dessutom grävde man en höjd/längdhoppsgrop, som också sandfylldes.


Alla barnen fick varsin badhandduk och badbyxor. Några fotbollar och kricketslagträn köptes också in. Det blev också en summa över, som skulle användas till att köpa skor till alla.

 

Kakling av golv och väggar i uteköket

En av deltagarna, Bengt Hultblad, är medlem i Lions och från dem hade han med sig en gåva på 10 000 kronor. Dessa pengar användes till att kakla golv och väggar i uteköket och i gången till dusch- och toalettdelen. Nya dörrar inköptes också till dessa utrymmen.

Vi hade dessutom med oss 5 000 kronor som skänkts av en dam i Västerås. För dessa pengar inhandlade vi bl. a. godis, pennskrin, suddgummin och barnhalsband samt tandborstar och tandkräm. Detta lades i de fiskdammspåsar som vi varje år delar ut till barnen.

 

Binitha
En av flickorna på barnhemmet, Binitha, skulle börja studera till sjuksköterska i Bangalore. Hon hade stora bekymmer över hur hon skulle få ihop pengar till första terminsavgiften, till böckerna samt till inackorderingsavgiften. Den fattiga mamman hade överallt nekats banklån.

Efter samråd med Fader Lazar kom vi fram till att en del av Västeråsdamens pengar kunde användas till att hjälpa Binitha så att hon kunde börja studera. Det var fantastiskt att se glädjen hos flickan, när hon fick pengarna.

 

Renovering av duschar och toaletter

Barnhemmet har under året renoverat duscharna och toaletterna, delvis med hjälp av några vänliga svenska sponsorer, samt köket, som fått en hög standard med indiska mått mätt.