I över 30 år har Mari hjälpt barnhem i Indien

Läs artikeln om Mari Coenraads, fadderansvarig för MTM och MTA:

I över 30 år har Mari Coenraads arbetat idéellt för Bharat Indien-Bistånd. En förening som för närvarande stöder sex barnhem i Indien.
Mari är numera sekreterare och fadderansvarig i föreningen Bharat Indien-Bistånd, som bildades 1981 av adoptivföräldrar av tacksamhet över att de fått sina barn.
– De ville ge stöd till de barn som inte hade möjlighet att få en familj, berättar Mari.
Det var även på så vis som Mari kom i kontakt med föreningen då hon själv har adopterade barn. En dotter från Sri Lanka och en son från Indien.

Föreningen har stöttat flera barnhem i Indien sedan starten och för närvarande är det sex stycken. MTM, Mar Thimotheus Memorial Orphanage och MTA, Mar Thoma Asram är de två barnhem som Mari har kontakt med och stöder helhjärtat. Det ena barnhemmet tar hand om ca 60 pojkar och flickor mellan 5 och 18 år. Det andra har 40-talet pojkar i åldern mellan 10 och 18 år.

Från början var det mest föräldralösa barn som bodde på barnhemmen men det har ändrats genom åren. I dag är de flesta indiska barnhem en form av skolhem.
– Det finns så många fattiga familjer på landsbygden. De har svårt att få jobb och kan då inte försörja barnen. Ännu svårare blir det om det finns missbruk eller sjukdom i familjen. Skolvägen kan också vara för lång och farlig för barnen.

Mari började resa till Indien i mitten av 1990-talet då hon blev tilldelad ett lärarstipendium. Fem år senare blev det ytterligare en resa. Sedan 2001 har hon varit där varje år, de senaste för att som styrelsemedlem kontrollera verksamheten på hemmen.
– Indien och dessa barnhem var så fascinerande. Man bara ville att fler människor skulle få se hur det var där nere, så det var så roligt när faddrar började resa ner samtidigt med mig.
Sivan, ett fadderbarn, som Mari stött och själv följt sedan 1991 då han var sex år, jobbar nu på en teplantage och är idag gift och har två barn.
– Det är det som är det roliga, att få se hur det går för barnen. Han hjälper till att ta emot i sitt hem de faddrar som vill komma med mig på en utflykt dit upp.

Mari som dansar i Västerås Square Dance Club har värvat en av medlemmarna, Stefan Öhlander, till kassör i Bharat Indien-Bistånd. Han brukar följa med på resorna till Indien och har själv skaffat fadderbarn, liksom flera andra dansare.
– Det är svårare att få faddrar till en sådan här liten organisation, om man jämför med de stora som är på tv, där en massa kändisar sporrar varandra.
– Vi har ingen draghjälp så vi får informera dem vi möter och jobba hårdare.

När åker du nästa gång?
– Den 7 november. Då blir det tre ur styrelsen och två faddrar som åker. Vi har inte med oss några prylar utan numera satsar vi mer på att låta barnen få lämna hemmet och göra en utflykt. De skall också själva få välja ut egna kläder i en affär.